NytYoga
NYT som i nytelse YT, som i ytelse
Hei, Jeg heter Kirsti og er yogalærer.
Jeg kan mye om kropper, da jeg også er utdannet spesialsykepleier. Jeg har en solid kompetanse og erfaring som gjør at jeg trygt kan veilede både deg som er nybegynnere eller deg som er øved på yogamatten.
Jeg er kunnskapsrik og trygg i min rolle som yogalærer og min undervisning er varierende og ofte overraskende med tydelige instruksjoner.
Som lærer er jeg først og fremst en formidler og veileder så du blir presentert for dette fantastiske verktøyet på en jordnær og forståelig måte.
I desember 2009 avsluttet jeg utdanning som Virya lærer. Siden da har jeg fortsatt utdanninger og utvikling, og mine elever gjør det samme.
Jeg lurer på ......
Kle deg i behagelige klær, du trenger ikke sko. Utstyr som benyttes er yogamatte, ta gjerne en ekstra matte, pute eller pledd for å gi deg selv beskyttelse eller ekstra støtte under praktiseringen hvis kroppen din foretrekker det.
Yoga klosser brukes i enkelte yogastillinger. Dersom du ikke når ned til gulvet, så kommer gulvet til deg. Et bånd kan benyttes hvis armene ikke er lange nok :-)
Hvem kan begynne med yoga?
Alle kan gjøre en eller annen form for yoga. Du trenger ikke å være spesielt myk eller sprek for å delta; alle uansett størrelse og alder kan ha glede av yoga. Hvis du har kroniske sykdommer, anbefales det å sjekke med legen din om yoga anbefales. Har du plager eller bevegelses begrensninger er det viktig at yoga læreren får vite det, og at du selv er sann mot deg selv og tar hensyn til kroppens signaler. Yoga er ikke konkurranse, men en individuell opplevelse av øvelser og teknikker som utføres til det beste for akkurat din kropp.
Noen av øvelsene føles ubehagelige
Yoga øvelser kan føles uvanlige for kroppen, og jeg anbefaler at du gir yoga litt tid så du gradvis henter tilbake dine iboende muligheter. Dette kan av og til føles ubehagelig i begynnelsen. Det er derfor viktig å hele tiden være til stede, fokusere og bruke pusten, lære seg til å lytte til kroppens signaler. Slik lærer du deg hva som er best for akkurat din kropp. Det må nevnes at stort sett alle som prøver yoga opplever rask fremgang.
Hvilket nivå skal jeg velge?
Som nybegynner anbefaler jeg at du deltar på Nybegynner Yoga og Nivå 1 timer , det beste vil være å delta på et kurs. Et kurs vil du lære deg posisjonene trinn for trinn med alle sine modifikasjoner. Deretter kan du delta på så og si hvilke som helst nivå. Det viktigste er å lytte til kroppens signaler underveis og i etterkant,
Yoga timer kan være rolige med mye instruksjoner og fokus på teknikk, eller dynamiske hvor de stående posisjonen flyter i hverandre som en yogisk dans.
Hvordan puster man i yoga?
I yoga timene tilstreber vi å puste (prana) gjennom nesen. Dette for å lukke en av kroppens åpninger å varme og fukte luften før den når lungene. Å puste gjennom nesen virker beroligende på nervesystemet og presser oss inn i kroppens "feel good" modus. Yoga oversettes som union, binde sammen - binde kropp og sinn sammen. Vi praktiserer yoga posiajoner for å stilne sinnet og avslutte med følelse av konsentrasjon.
Gjennom pusteteknikk (Pranayama), lærer du å fornemme kroppens naturlige bølge av inn og ut, kontraksjon og ekspansjon, bevegelse og stillhet og ser nødvendigheten av begge deler for å fornemme harmoni.
Er det nødvendig å være med på den siste delen av yogatimen?
Ja, det anbefales på det sterkeste. Mange tenker at de ikke har tid eller lyst til en ”hvilepause” på slutten av en treningsøkt, men i yoga er dette essensielt. Det er i avslutningen, eller Savasana, du får "betaling" for innsatsen du har gjort under timen. Denne avspenningstilstanden heter Yoga Nidra. Dette betegnes som en ”yogisk søvn”, en mellomfase mellom sovende og våken tilstand. Nervesystemet stilner og praktiseringen integreres i kroppen - etterpå kommer energien.
Hvilke virkninger har yoga?
Yoga kom til vesten på slutten av 1800- tallet, og i nyere tid er det gjort flere vitenskapelig forsknings prosjekter på effekten av yoga.(yoga forskning) Kort oppsummert så senker yoga kroppens indre stress, som ofte viser seg som spenninger i muskulatur, kort og hektisk pust og ubalanse i kroppens indre flyt. Yoga gjør at vi girer ned noen hakk, puster mer effektivt og gunstig, sirkulerer bedre og friere, åpner opp trange områder og balanserer fleksibilitet med kraft og styrke.
Kan jeg spise rett før yogatrening?
Endel av posisjonen i yoga innebærer at magen blir klemt eller vridd, er du veldig mett kan dette påvirke hva du klarer å gjøre og følelse av velbehag kan utebli. Derfor anbefales det at magen er relativt tom før du praktiserer. Du bør ikke spise mindre enn 2 timer før treningen. Det anbefales å drikke vann før og etter yogatreningen og helst ikke under timen da du kjøler ned kroppen.
Er det noe man bør tenke på i forhold til timestart og oppmøte?
Mange som velger å komme til yogamatten velger også å komme til seg selv med all sin oppmerksomhet. Det er viktig at rommet og omgivelsene legger til rette for det. Det anbefales at man finner sin plass på matten noen minutter før start, og enten legger seg ned på rygg og slapper av, eller sitter stille til timen starter.
Yoga handler om å binde sammen alt som fins, også deg og andre - så gi plass til dine medyogiser så alle finner sin plass i salen og føler seg velkommen.
Life dosent get easier, you only get stronger.
Virya Yoga
Namaste
Virya Yoga er utviklet av Yogalærer- danser og skuespiller Josefin Salander i samarbeid med Naprapat Malin Flink
Virya betyr energi, entusiasme, kraft. Ved å praktisere ViryaYoga får hele kroppen oppmerksomhet. Serien gjøres dynamisk hvor foregående posisjon forbereder kroppen til den neste. Dette gjør at du jobber på en behagelig, styrkende og skadefri måte.
Hver time bæres av ett filosofisk tema tatt fra livet. forankret i kroppen og utøvd på matten.
Ved å praktisere ViryaYoga får du en kraftfull og leken Yoga som gir næring til sinnet.
Virya 1 - ikke så komplisert
Virya 2 - Videre påbygning av utgangspunktet
Virya 3 - her får den rutinerte utfordret se
ViryaSlow - uerfarne, gravid eller personer med bevegelseshindringer.
Virya Aware - rolig og enkel yoga
ViryaVinyasa - Posisjonene er færre og gjentas i bolker. Dette gir en flyt i kropp og sinn som kan frigjøre energi og åpne kroppen ytterligere for nye muligheter.
Viryaterapi - fokus på å støtte og hjelpe kroppens tilheling. Vi øver opp bevistheten om kroppens mange muskler, ben og ledd.
Yoga og Ayurveda - er spesialkomponerte yogaserier med hensikt å balansere ut eventuelle ubalanser i din kroppskonstitusjon. Er du tung og treg, hektisk og oppfarende, flyktig og ukonsentrert
Virya Rehab - hvordan vi tross for begrensinger kan finne indre styrke og kraft. Finne helsefremmende mønstre som kan styrke, støtte og bevege.
Yoga for den gravide kroppen
"What we think, we become"